Antreprenor de Succes: Află cum poţi deveni şi tu unul

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Cuprins

În tărâmul afacerilor, antreprenorii de succes nu sunt doar arhitecţii unor imperii financiare, ci şi povestitori curajoşi ai reuşitelor personale şi profesionale. Ei şi-au transformat disconfortul şi frustrarea în performanţă, aducând schimbări notabile atât în vieţile lor, cât şi în societate, iar dincolo de cifre şi bilanţuri, aceştia vorbesc, prin succesul afacerilor lor, despre valori şi idealuri.

Însă, conceptul de „antreprenor de succes” poate avea definiţii diferite. De la conturi astronomice, la inovaţii care marchează istoria antreprenorială, la reputaţia solidă şi impactul pozitiv în societate, succesul ia forme diferite. 

De aceea, un antreprenor de succes este după cum îşi defineşte el însuşi reperul succesului. 

Iar arta antreprenoriatului constă în utilizarea eficientă a resurselor disponibile şi integrarea instrumentelor necesare la şlefuirea antreprenorului şi a brandului pe care îl lasă ca moştenire valoroasă generaţiilor viitoare. 

Cum arată un antreprenor de succes?

Legenda spune că un antreprenor de succes este blond sau brunet, înalt, cu ochi albaştri. Este destul de des plecat în vacanţe, în ţări exotice, poartă ochelari (de soare) şi bermude, în timp ce sună la sediu şi află că lucrurile decurg normal, fără ca el să fie nevoit să fie prezent. Doar verifică scurt task-urile delegate, iar conturile companiei lui se compun din multe cifre. 

Sigur, pe de-o parte, descrierea este neverosimilă, pentru că antreprenorul de succes nu are un şablon fizic în care să se încadreze, dar pe de alta, finalul surprinde ideea succesului antreprenorului care şi-a făcut bine şi la timp treaba: mai exact, a dezvoltat corect o afacere profitabilă, care poate să funcţionează excelent în absenţa lui. Altfel spus, antreprenorul a ieşit din micromanagement şi şi-a construit o echipă profesionistă şi dedicată obiectivelor, misiunii şi viziunii companiei.  

De altfel, în „Entrepreneurship Essentials” (programul dezvoltat de Harvard Business School) se spune că „nu există un singur profil de personalitate a unui antreprenor de succes, ci este important să acordăm atenţie întregii echipe antreprenoriale, mai degrabă, decât să ne concentrăm pe individ.”

Aşadar, putem spune că un antreprenor de succes, dincolo de ideile sale creative şi de competenţele sale ştie să se înconjoare de profesionişti şi are alături o echipă de specialişti în care are încredere şi cărora le dă mână liberă să-şi facă treaba. Se arată dispus să asculte, să înveţe şi să se adapteze. 

Şi seamănă izbitor de tare cu tine, dacă ţi-ai propus să faci lucrurile ca la carte. 

Tipuri de antreprenori

În privinţa tipurilor de antreprenori, clasificările se pot face din mai multe puncte de vedere, pornind de la modelul de business dezvoltat, până la tipologia şi abilităţile omului din spatele unei afaceri. 

Pentru început, cele două tipuri principale de antreprenori sunt date de „proprietarii de afaceri” şi de „investitorii-îngeri”. Proprietarii de afaceri doresc să-şi înfiinţeze, să-şi administreze companiile şi să fie direct implicaţi în dezvoltarea lor, în timp ce investitorii-îngeri au, în general, mai puţin control asupra operaţiunilor unei companii, nu doresc să se implice direct şi se concentrează pe furnizarea de resurse pentru a genera randamente financiare pozitive.

Apoi, o altă clasificare a tipurilor de antreprenori poate conţine: 

  1. Antreprenorul în Afaceri Mici 

Cei interesaţi de antreprenoriatul în afaceri mici au, cel mai probabil, ca obiectiv, obţinerea unui profit care să susţină familia. Nu caută profituri mari şi adesea cel care conduce afacerea angajează membri ai familiei, fiind o afacere de familie. Magazinele locale de alimente, saloanele de coafură şi buticurile mici sunt o parte dintre variantele care fac parte din această categorie de antreprenoriat.

  1. Antreprenorul în Afaceri Mari

Spre deosebire de antreprenorului de afaceri mici, acest tip de antreprenor este un lider al marilor companii şi corporaţii şi ocupă adesea poziţii executive decisive, cum ar fi de CEO. Obiectivul antreprenorului în afaceri mari este să conducă iniţiativele care vor contribui la creşterea valorii companiei pe piaţă.

  1. Antreprenorul în Afaceri Start-up

Antreprenorul în afaceri start-up este fondatorul unei companii scalabile, adesea axate pe tehnologie şi finanţate fie din resurse proprii, fie de investitori externi (chiar prin obţinerea de fonduri nerambursabile, uneori prin programe naţionale). 

  1. Antreprenorul Solo

Antreprenorul solo sau „solopreneur-ul” operează singur o afacere personală. Este asemănător cu antreprenorul în afaceri mici, dar diferit prin faptul că lucrează independent şi nu are parteneri. Aceşti antreprenori conduc adesea afaceri bazate pe servicii, cum ar fi consultanţa, coaching-ul sau freelancing-ul.

  1. Antreprenorul Inovator

Acest tip de antreprenor, după cum îi spune şi numele, inovează şi ridică branduri răsunătoare. Aduce produse sau servicii unice pe piaţă, rezolvă probleme, simplifică vieţi şi se adresează unui segment de piaţă sau unui client inexistent în momentul lansării afacerii. 

  1. Antreprenorul Social

Este antreprenorul al cărui misiune este de a schimba lumea sau o face mai bună, având atenţie la anumite categorii sociale defavorizate. Acest tip de antreprenor îşi propune să facă o diferenţă cu afacerea sa, fie la scară mică, fie la nivel global, iar liderii de la organizaţii nonprofit sunt exemple de antreprenori sociali.

  1. Antreprenorul Cumpărător

În loc să construiască o afacere de la 0, antreprenorul- cumpărător cumpără sau finanţează o altă afacere pentru a o ajuta să crească. Acest tip de antreprenor are de obicei o vastă experienţă în construirea de companii de-a lungul carierei şi foloseşte această expertiză pentru a îmbunătăţi afacerile pe care le cumpără.

  1. Antreprenorul Specialist (de Nişă)

Acest antreprenor îşi conduce afacerea analizând mereu riscurile şi coordonează foarte bine dezvoltarea ei, alegându-şi, de obicei, un domeniu în care se perfecţionează pentru a avea succes în acea nişă. Şi reuşeşte. 

  1. Antreprenorul Cercetător

Antreprenorii cercetători nu îşi propun neapărat să devină antreprenori, ci să îşi împărtăşească toată experiența şi cunoaşterea de care dispun (de exemplu, în nutriţie, în terapii alternative etc.)  

  1. Antreprenorul Online 

Antreprenoriatul de acasă sau online, deşi este asociat cu afacerile mici, nu presupune neapărat acest lucru. Mulţi antreprenori au pornit afaceri online de acasă şi au reuşit să construiască afaceri de milioane de euro. Un exemplu notabil este Amazon, iar din această categorie fac parte şi influencerii, bloggerii şi alte platforme de succes care au căpătat renume la nivel mondial, care au generat profituri semnificative.

  1. Antreprenorul Imitator

Acest tip de antreprenor alege un tip de afacere, de produs sau de serviciu existent şi îl îmbunătăţeşte. Îl duce la următorul nivel. 

  1. Antreprenorul Francizat

Spre deosebire de antreprenorul care îmbunătăţeşte o idee de afacere, antreprenorul francizat cumpără o reţetă de business de succes verificată. Mai exact, alege un concept de afacere validat de piaţă, care vine la pachet cu tot ce presupune o afacere profitabilă şi se bucură de sprijinul şi suportul antreprenorului francizor, astfel încât afacerea să înregistreze succes. 

  1. Antreprenorul Francizor 

Este antreprenorul care îşi dezvoltă şi consolidează afacerea, transformând-o într-un brand recunoscut ca fiind valoros, validat de piaţă. Acest antreprenor a făcut toţi paşii necesari pentru a îndeplini condiţiile de francizare a afacerii şi s-a pregătit pentru acest proces, oferind un concept de afacere de succes pe care îl poate vinde celor care doresc să replice modelul şi să câştige printr-o reţetă de afacere de succes. Dincolo de profitabilitatea afacerii francizate, antreprenorul francizor se bucură şi de un venit pasiv obţinut prin francizele vândute partenerilor francizori. 

Sigur, pregătirea afacerii pentru francizare se face în primul rând prin autoeducaţia antrenorului, prin urmarea unor cursuri sau programe de educaţie antreprenorială specifice: atât pentru consolidarea afacerii, cât şi pentru dezvoltarea ei, care să conducă la extinderea unui concept valoros dovedit, prin francizare. 

Iar dintre toate tipurile de afaceri, francizele sunt şi un scop şi o garanţie a succesului, atât pentru francizor, cât şi pentru francizat. 

Ce responsabilităţi poate avea un antreprenor? 

Lista responsabilităţilor antreprenorului este, totuşi, flexibilă şi devine mai amplă sau mai specifică şi în funcţie de dimensiunea afacerii. Însă, conform „Forbes”, toţi cei din echipa antreprenorului, inclusiv antreprenorul, ar trebui să aibă cinci responsabilităţi principale. Odată ce îşi asumă aceste cinci responsabilităţi, mai mult de 80% din timpul său ar trebui să fie alocat numai celor asumate. Desigur, la modul ideal. 

Însă, printre principalele mari responsabilităţi ale unui antreprenor se numără: 

  1. De a construi o afacere durabilă, scalabilă, profitabilă, vandabilă, francizabilă. 
  2. De a construi o cultură organizaţională puternică în cadrul companiei sale.
  3. De a dezvolta şi de a oferi cele mai bune produse şi servicii pe piaţă.
  4. De a îmbunătăţi continuu modelul de afacere.
  5. De a găsi noi şi noi oportunităţi de dezvoltare a business-ului şi parteneri potriviţi. 
  6. De a se autoeduca permanent, conştient că afacerea întotdeauna va fi exact la nivelul de dezvoltare personală a antreprenorului şi nu mai departe.  

Altfel spus, antreprenorul este responsabil atât pentru ceea ce creează – pentru companie, cât şi pentru echipa pe care şi-o formează şi pentru clienţi. (Iar dacă ne referim la obligaţiile şi responsabilităţile faţă de cumpărători, acestea nu sunt metaforice, ci sunt definite clar prin prevederi legale clare care trebuie respectate.) 

Ce calităţi şi abilităţi are un antreprenor de succes?

Când vine vorba de calităţile antreprenorului de succes, mentalitatea (mindset-ul) face întotdeauna diferenţa. Nu există reguli şi şabloane, ci pur şi simplu VOINŢA de a face şi de a învăţa permanent, motivaţia de a excela şi de a face performanţă în lumea afacerilor. Însă, dacă ar trebui să le enumerăm, există totuşi nişte calităţi şi abilităţi esenţiale regăsite la majoritatea antreprenorilor de succes, pe care şi le îmbunătăţesc constant:

  1. Pasiunea pentru ceea ce fac şi oferă: Antreprenorii de succes sunt întotdeauna profund pasionaţi de afacerile lor şi de ceea ce oferă lumii, prin ele. Această pasiune alimentează angajamentul şi determinarea lor, ajutându-i să depăşească provocările care apar. Pentru că ele întotdeauna apar. 
  2. Creativitatea: O minte ascuţită, neobosită şi creativă, care vine cu idei inovatoare, generează soluţii sau produse care se pot diferenţia în pieţele competitive este specifică succesului în antreprenoriat. 
  3. Motivaţia: Antreprenorii de succes, de obicei, sunt de neoprit şi sunt determinaţi să-şi atingă obiectivele setate. 
  4. Mentalitatea axată pe atingerea obiectivelor: Antreprenorul de succes este concentrat pe stabilirea şi atingerea obiectivelor măsurabile. Ştie exact ce vrea şi cât vrea. 
  5. Cunoaşterea produsului sau a serviciului oferit: Mai ales în cazul în care a pornit afacerea de la 0, dar şi dacă a cumpărat o franciză, antreprenorul de succes deţine o înţelegere amplă şi profundă a ceea ce oferă pe piaţă. 
  6. Abilitatea de a face networking: Construirea parteneriatelor şi menţinerea conexiunilor valoroase este o abilitate frecventă în cazul antreprenorului care are succes. 
  7. Încrederea în sine: Este cu neputinţă ca un antreprenor care crede în produsul, serviciile sau afacerea sa să nu aibă încredere în sine şi să nu îşi manifeste abilităţile în orice situaţie s-ar afla. 
  8. Brandingul Personal: Deşi nu este o condiţie obligatorie a succesului, prin brandingul personal al antreprenorului creşte notorietatea brandului construit prin afacere şi se bucură de mai multe uşi deschise. 
  9. Persistenţa: Drumul către succes este rar lin. Antreprenorii ajung să aibă succes tocmai pentru că perseverează şi nu capitulează când trec prin eşecuri şi obstacole, învăţând din ele şi folosind experienţa pentru a creşte.
  10. Adaptabilitatea/Flexibilitatea: Peisajul afacerilor este dinamic, iar antreprenorii de succes pot să se adapteze la schimbările circumstanţelor (mai ales într-o piaţă imatură), să adopte noi tehnologii sau să ajusteze strategiile după nevoie, mai ales în situaţii imprevizibile (schimbări fiscale, situaţii de urgenţă).
  11. Asumarea riscului: Antreprenoriatul implică un anumit grad de risc, iar antreprenorii de succes sunt dispuşi să-şi asume riscuri calculate. Au o mare putere de a discerne şi de a acţiona. Recunosc oportunităţile şi le valorifică. 
  12. Abilităţile de rezolvare/gestionare a problemelor: Provocările sunt inevitabile, iar capacitatea de a analiza problemele şi de a găsi soluţii eficiente este crucială nu doar pentru a menţine viabilă afacerea, ci pentru a o dezvolta. 
  13. Leadershipul: Antreprenorii, în general, trebuie să conducă şi să inspire echipe. Leadershipul eficient implică abilităţi de comunicare, o viziune strategică şi capacitatea de a-i motiva pe ceilalţi din echipă. 
  14. Viziunea şi vizionarismul: Capacitatea de a vedea pe termen lung, a avea un plan clar în viitor şi a anticipa mişcările pieţei în timp este, de asemenea, o abilitate a antreprenorilor de succes, fiind cei care ajung să simtă ce încă nu este vizibil şi să îi convingă şi pe ceilaţi să-l urmeze în direcţia dorită. 
  15. Comunicarea bună şi capacitatea de persuasiune: Comunicarea eficientă şi puterea de convingere a celorlalţi este definitorie, de asemenea, pentru un antreprenor de succes. Fie că este vorba de a convinge în a fi urmat, în a promova produsele/serviciile afacerii, în finanţare sau în crearea de parteneriate, această abilitate se regăseşte la antreprenorii care au reuşit. 
  16. Gestionarea resurselor: Implică, în primul rând, noţiunile de educaţie financiară şi are ca principal efect folosirea eficientă şi alocarea corectă a resurselor financiare. Dar, se referă şi la distribuirea inteligentă a resurselor umane. 
  17. Deschiderea la feedback: Fie că vine din partea echipei, fie din partea clientului, feedbackul este un element pe care antreprenorul de succes îl foloseşte cu deschidere, pentru dezvoltarea afacerii. 

Cum poţi să devii un antreprenor de succes?

Primul pas pentru a deveni un antreprenor de succes este să-ţi propui acest lucru. Să-ţi spui: „Vreau şi pot să devin un antreprenor de succes. Şi am să fac tot ce ţine de mine pentru a reuşi.” 

Mai exact, este vorba de antrenarea mindset-ului, de setarea corectă a ţintelor înalte, pentru că „think big” nu este clişeu motivaţional, ci un lucru spus de mulţi antreprenori care au deja succes prin business-urile lor. De exemplu, Sara Blakely spune: „Pentru a reuşi ca antreprenor, trebuie să dezvolţi mentalitatea potrivită. Trebuie să-ţi antrenezi creierul să accepte eşecurile, să cauţi lecţii ascunse în momente dificile, să vizualizezi şi să-ţi setezi intenţiile şi să-ţi propui obiective înalte.”

Apoi, foarte importantă este continua dezvoltare personală. Educaţia antreprenorială şi autoeducaţia permanentă, lectura, participarea la webinarii, conferinţe, urmarea unor cursuri sau programe de mentorat sunt obligatorii – pe cât devii mai performant şi mai informat, cu atât va creşte şi afacerea ta. Cu atât mai mult te vei crede când îţi spui: pot să devin un antreprenor de succes. 

Dacă ar fi să sintetizăm câteva sfaturi care să te conducă spre un realist „pot să devin un antreprenor de succes”, uite care ar fi acelea: 

  1. Fii flexibil! 

Să fii receptiv la părerile altora sau să înţelegi că ideea ta ar putea să devină mai bună sunt două moduri simple în care poţi practica flexibilitatea. 

  1. Învaţă de la alţii! 

Indiferent în ce etapă te afli, dacă ai sau nu o experienţă antreprenorială relevantă, învăţarea de la alţii este o modalitate excelentă de a-ţi îmbunătăţi abilităţile de afaceri şi de a face compania ta mai profitabilă. Încearcă să iei legătura cu antreprenori de succes şi să îi întrebi despre motivaţiile şi sfaturile pe care ţi le-ar putea oferi. Citeşte, urmează programe de mentorat relevant pentru domeniul tău sau pentru dezvoltarea afacerii tale. 

  1. Alege-ţi un mentor! 

Dacă îţi doreşti să-ţi îmbunătăţeşti abilităţile antreprenoriale şi să ajungi să faci networking de calitate, ia în considerare căutarea unui mentor. Şi, dacă l-ai găsit, lasă-te ghidat! 

  1. Menţine-te informat!  

Antreprenorii de succes rămân la curent cu progresele tehnologice şi avansările în afaceri la nivel global. În fiecare an, companiile pot adopta noi software-uri şi tehnici diferite pentru a continua să atragă clienţi şi să genereze profituri. Este important să fii adaptabil la schimbare, aşa că ia în considerare adoptarea unora dintre aceste inovaţii în propria ta afacere. Iar folosirea AI este un exemplu foarte relevant în prezent. 

  1. Oferă-ţi pauze şi un spaţiu creativ! 

Antreprenorii de succes generează în mod constant noi şi interesante oportunităţi de afaceri. Un mod de a realiza acest lucru este să îţi oferi timp şi spaţiu creativ departe de afacerea ta şi de alte distrageri. Concentrarea atenţiei asupra creativităţii poate ajuta la dezvoltarea continuă a unor idei noi atunci când te întorci la muncă. 

  1. Asumă-ţi riscuri! 

Asumarea riscurilor poate duce la oportunităţi noi şi benefice. Prezentarea ideilor tale de afaceri investitorilor sau crearea unei companii într-un mediu concurenţial ar putea părea riscante, pot fi nişte oportunităţi de fructificat.  Cântăreşti avantajele şi dezavantajele asumării unui risc, iar apoi decizi. S-ar putea să te surprinzi cât de mult poţi avea de câştigat.  

  1. Stabileşte-ţi obiective măsurabile! 

Obiectivele pot transforma afacerile sau pot concretiza ideile bune. Este util să-ţi setezi obiective măsurabile pe termen lung, iar apoi să lucrezi invers, stabilind mici repere pe care le poţi atinge în viitorul apropiat.

  1. Creează un plan de afaceri şi bugetează corect!  

Există specialişti care te pot ajuta să faci acest lucru, care poate face diferenţa pe termen lung în prosperitatea afacerii tale. Este crucială crearea planului de afaceri şi a strategiilor care implică resurse financiare. 

  1. Învaţă să-ţi inspiri echipa!  

Atunci când angajaţii sau colegii se simt inspiraţi la locul de muncă, poate creşte productivitatea şi poate crea o atmosferă de lucru plăcută. Creează o cultură organizaţională la care să aspire tipologiile de oameni pe care îi vrei în compania ta. 

  1. Creează-ţi avatarul de client!  

Crearea unui profil potenţial de client este o modalitate excelentă de a înţelege baza ta de clienţi şi de a crea un produs sau serviciu uşor de comercializat. Dacă ştii anumite informaţii, cum ar fi vârsta şi ocupaţia clientelei tale ţintă, poţi dezvolta un produs mai benefic. Cu informaţii specifice despre interesele, nevoile şi comportamentele demografice ţintă, poţi lua decizii mai informate în dezvoltarea produselor sau a serviciilor. 

  1. Construieşte-ţi o reţea profesională! 

Construirea unei reţele de contacte profesionale îţi poate aduce beneficii ca antreprenor, oferindu-ţi posibile oportunităţi de carieră şi investiţii. Apoi, nu este de ajuns doar să-ţi construieşti reţeaua, ci şi să o menţii.  

  1. Fii organizat! 

Este important ca antreprenorii să fie şi să rămână organizaţi, atât în privinţa task-urilor, cât şi în managementul timpului. În funcţie de preferinţele personale, poţi folosi o foaie de calcul, un caiet sau alte documente pentru a-ţi urmări angajamentele importante. 

  1. Fii activ! 

Exerciţiile fizice reprezintă o modalitate prin care să-ţi menţii mintea activă şi să continui să generezi idei noi şi oportunităţi de afaceri. Chiar şi o scurtă alergare la fiecare altă zi poate ajuta un antreprenor în responsabilităţile sale zilnice. 

Fundamentele esenţiale ale unei afaceri de succes 

La baza unei afaceri de succes stă negreşit şi întotdeauna planificarea

Strategia, bugetele, planurile de marketing, setarea obiectivelor şi a modalităţilor de verificare/măsurare a atingerii lor sunt principalele elemente care susţin o afacere de succes. 

Iată ce ar trebui să ai în vedere atunci când vrei să construieşti şi să consolidezi o afacere care să atingă succesul: 

Strategia pe termen lung: În primul rând, defineşti traiectoria completă a afacerii, de la idee la maturitate şi scalare, stabilind direcţia şi paşii necesari pentru atingerea obiectivelor.

Structura companiei: Identifici departamentele necesare. Uneori, externalizarea unor funcţii, cum ar fi pe Marketing, Logistică şi IT, poate fi mai eficientă pentru economisirea timpului şi controlul costurilor.

Distribuirea atribuţiilor pe departamente: Planul de afaceri include responsabilităţile fiecărui membru al echipei şi frecvenţa acestora, pentru a avea claritate şi eficienţă.

Fluxurile şi procesele de lucru: Stabileşti modul de lucru pentru fiecare departament şi evaluezi impactul acţiunilor asupra proceselor, identificând posibilele îmbunătăţiri. 

Bugetarea: Construieşti un buget pe minim 3 ani, inclusiv date financiare complete şi previziuni, ajustându-l pe parcurs pentru a reflecta diferenţele între estimări şi realitate.

Resursa umană: Investeşti strategic în rolurile cheie, stabilind volumul de responsabilităţi şi planificând recrutările pentru a evita surprizele în buget. 

Estimările de timp: Calculezi duratele de dezvoltare şi implementare pentru fiecare componentă a afacerii pentru a crea un plan de creştere realist. 

Indicatorii de performanţă (KPI-uri): Identifici şi urmăreşti indicatorii cheie pentru fiecare departament, utilizând un sistem de raportare în timp real pentru a gestiona eficient şi pentru a interveni în caz de nereguli.

Strategii adoptate de cei mai de succes antreprenori din întreaga lume

Deşi situaţiile de business sunt diferite şi cer strategii adaptate, principalele strategii de afaceri se referă la: optimizarea costurilor, diferenţierea prin calitate, distribuţie, tehnologie şi proprietate intelectuală (PI). Toate strategiile de afaceri se încadrează în aceste cinci categorii sau într-o combinaţie a lor. În principiu, concentrarea organizaţiei asupra uneia dintre acestea este cea mai uşoară de executat. Riscul de eşec creşte exponenţial atunci când o companie îmbină aceste strategii.

Iată la ce se referă fiecare strategie:

Strategia de cost: Oferă o poziţie de neînvins pe piaţă. Reducerea costurilor duce la preţuri scăzute, ceea ce este cea mai uşoară modalitate de a diferenţia produsele. Cu costuri reduse, nu este nevoie de un produs superior; de fapt, un produs inferior poate depăşi adesea unul superior, dacă este suficient de ieftin. Această strategie este uşor de menţinut şi oferă avantaje pe termen lung, dar poate duce la confuzii în mintea clienţilor, dacă nu este executată corect.

Strategia de calitate: Puţin mai dificilă decât strategia de cost, necesitând execuţie tactică sofisticată în fabricaţie, marketing şi parteneriate cu furnizorii. Reputaţia de calitate se construieşte pe procese de afaceri solide şi o forţă de muncă angajată. Riscul constă în schimbările culturale în management sau forţa de muncă şi la nivel naţional.

Strategia de distribuţie: Se bazează pe construirea unei reţele puternice de distribuţie, impunând bariere mari de intrare când este implementată corect. Este costisitoare şi necesită implementare eficientă, dar poate oferi avantaje semnificative.

Strategia tehnologică: Combinaţia dintre a fi la vârful tehnologiei şi fabricaţie pentru a livra un produs imparabil. Este adesea cea mai profitabilă în tehnologie, dar şi cea mai dificilă de executat.

Strategia de proprietate intelectuală (PI): Similară cu strategia tehnologică, dar fără producţie internă. Este preferată de startup-uri, dar poate fi vulnerabilă din cauza reticenţei industriei electronice de a plăti pentru IP.

Aceste strategii pot fi combinate, dar trecerea de la una la alta este dificilă. Claritatea şi disciplina în aplicarea unei strategii alese sunt esenţiale pentru a avea succes.

Sfaturi utile destinate tinerilor antreprenori pentru a atinge succesul

Gândeşte şi visează măreţ, dar operează cu paşi mici, calculaţi şi consecvenţi! 

  • Alege-ţi un mentor şi lasă-te inspirat. Poţi evita greşelile pe care el le-a făcut şi ai şansa să le faci pe ale tale, mai bune, mai originale, dar nu pe cele pe care le poţi evita. Şi care ştii exact cât costă.  
  • Creează-ţi o echipă pe care te poţi baza! Înconjoară-te de oameni care cred aproape la fel de mult ca tine în visul tău. (Sara Blakely sugerează să ai aproape şi o mână de oameni care să fie molipsitor de optimişti şi care să te încurajeze să continui, chiar şi când lucrurile nu se mişcă aşa cum visezi, pentru a-ţi menţine optimismul şi motivaţia de a continua. Oamenii aceştia nu trebuie să lucreze direct cu tine, dar să fie disponibili pentru tine şi să poţi apela la ei oricând ai nevoie, atunci când ai fi tentat să renunţi.)
  • Asumă-ţi riscuri calculate! Indiferent în ce etapă te afli, este important să calculezi şi să ceri sfaturi de la profesionişti atunci când vrei să faci mişcări care ar putea să-ţi mute afacerea la extreme: apogeu sau abis. 
  • Acordă timp special dedicat gândirii pentru dezvoltarea ideii tale. Află cum să filtrezi ideile, cum să te diferenţiezi de concurenţă şi când să-ţi brevetezi ideile. – Sara Blakely 
  • Oferă-ţi constant resurse de educaţie antreprenorială şi financiară şi nu te opri niciodată din învăţat. Nivelul la care eşti este mereu nivelul la care se află afacerea ta. 
  • Învaţă tactici care să te ajute să aduni feedback de la consumatori şi să capitalizezi pe punctele tale slabe. 
  • Totul în viaţă este vânzare şi întotdeauna vinde o soluţie la o problemă, nu un produs sau un serviciu. Dacă înveţi cum să vinzi, vei deveni şi mai bun în afacerea ta. Aşa că, este foarte important să-ţi cunoşti clientul. 

Dar, poate că primul sfat de urmat, mai ales la început de drum în antreprenoriat, este al autorului programului de mentorat pentru antreprenorii care vor să-şi consolideze şi să-şi scaleze afacerea prin francizare: NU renunţa la VISURILE TALE! – Ştefan Mandachi. 

De ce? 

Pentru că a dovedit că a REUŞIT!

Umărește-ne

Urmărește-ne și afli în premieră de materialele educționale, gratuite, pe care le pregătim

Alătură-te comunității Franchisse Generator!

Abonează-te și afli în premieră de materialele educționale, gratuite, pe care le pregătim

Categorii